• Annimal is nog hard aan het werk om de website te optimaliseren. Vraag ALTIJD naar de huidige stand van zaken.
  • Aan de huidige informatie en voorwaarden kunt u zich geen rechten ontlenen

Buitenspelen voor huisdieren

Gepubliceerd op 17 april 2021 om 15:50

Benji speelt graag met deze onverwoestbare ballen! Perfect voor alle ballenverslinders.

Mijn eerste blog op mijn gloednieuwe website! Ik wil jullie een kijkje in mijn leven geven, waarin dieren altijd centraal staan. 

De zomer is in aantocht en dat doet Benji en mij veel goed. We houden graag lange wandelingen, vroeg in de ochtend, in de open velden rondom ons huis. Benji  rent graag achter de bal aan terwijl ik geniet van de rust. Als de watertemperatuur weer wat hoger ligt gaan we vaak samen zwemmen, een grotere watterrat dan Benji ken ik niet! Naast spelen met de bal vindt hij spelen met andere honden ook hartstikke leuk. Sinds kort heeft hij een nieuw maatje om mee te spelen. Diva is een stafford pup en het zijn de beste vriendjes geworden! Alleen al van naar ze kijken kan ik echt ultiem genieten.

Mijn dieren zullen altijd op de eerste plaats komen bij mij. Toen ik begin dit jaar samen met Benji en de katten naar mijn huidige woning ben verhuisd, heb ik dan ook als eerst de tuin omheind zodat Benji altijd lekker kan ravotten in de tuin. Coco en Ganja moeten nog héél even geduld hebben. Zij krijgen een eigen kattenren, welke nog in de maak is. In de ren komt een grote boomstronk met zijtakken te staan, zodat ze toch lekker kunnen klimmen en spelen.

 

Katten in een ren, in plaats van los buiten. Waarom?

Waarom een kattenren en niet gewoon los? Dat wil ik graag toelichten omdat ik merk dat dit bij veel mensen vraagtekens oproept. Katten zijn toch buitendieren zou je misschien zeggen, en daar zit een kern van waarheid in. Maar wij als mensen hebben van de katten huisdieren gemaakt. En zoals het in de naam zegt, hebben wij ze 'in huis' gehaald. Daarom hebben wij hier verantwoordelijkheid voor en voor alles wat zij buiten ons huis doen. Het ligt niet aan het zonnebaden in de border of klimmen in de bomen om hun energie kwijt te raken. Het is het jaaggedrag van katten waar wij als mensen vaak niet bij stil staan, maar een grote aanslag is op onze eigen natuur. Katten zijn van nature goede jagers, ze jagen graag op muizen, vogels en bijvoorbeeld kikkers. 

De echte wilde katten hebben, net zoals tijgers en andere grote katachtigen, hun prooien nodig om te overleven. Ze jagen op een prooidier en eten het samen met de familie, hélemaal op. Onze katten doen dat niet. Als er bij ons op de mat een muisje ligt dan zien we het vaak als een ongewenst kadootje van de kat naar ons, en als bedankje krijgen zij brokjes van ons. Vaak komen de katten thuis met een muis en mensen zien muizen vaak als plaag, maar sta ook eens stil bij alle vogels waar onze katten mee spelen en op jagen. Op jaarbasis worden er miljoenen vogels gedood door katten, onze 'huis'katten.. Dat wij de katten los buiten laten lopen heeft dus een grote invloed op de vogelpopulaties in ons land.

 

Om het belang te benadrukken wil ik graag nog iets vertellen uit mijn eigen ervaring. Bij de opvang voor inheems wild, Fauna Visie waar ik op vrijwillige basis werk, worden dagelijks vogels binnengebracht. Een groot deel daarvan zijn kattenslachtoffers. Niet alleen hebben wij veel werk van het opknappen van al deze slachtoffers, de meesten halen het niet en overlijden aan infecties die ontstaan na vrijwel elke kattenbeet. Zelf kies ik er dus voor om de katten in een afgeschermd deel van de tuin te houden, zodat de vogels veilig in het wild kunnen zijn. En zodat ik niet dagelijks vogels die vaak ten dode opgeschreven zijn hoef mee te nemen naar de opvang.

 

Dus, houdt u van de natuur net zoveel als u van uw katten houdt? Hou ze dan binnen of maak een mooi buitenverblijf.

U zult zien dat er geleidelijk aan ook meer vogels in uw tuin zullen komen, en wie vindt dat nou niet leuk? 

 

 

 

Voor inspiratie voor een zelfgemaakte kattenren vindt u hieronder een filmpje van hun nieuwe buitenverblijf! 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Bernadet van der Werf
2 jaar geleden

Je hebt helemaal gelijk Anne, zo had ik het nog nooit bekeken. Buiten dat vind ik het ook niet fijn dat vreemde katten in mijn tuin poepen en op mijn tuinstoelkussens steeds haren achterlaten. Prima idee zo'n kattenren. Hoop dat meer mensen jouw idee overnemen!

Eva
2 jaar geleden

Mooi geschreven Anne, en leuk ook je eigen website blog! En ben het met je eens hoor, een kattenren zou een mooie oplossing zijn. Wij zullen nooit katten nemen, heb nu ook last van katten van buren die poepen in de tuin.. heb je nog tips om ze op een veilige manier uit je tuin te houden? :)

Anne Keijzer
2 jaar geleden

Hi Eva, wat een goede vraag!
Ik ben blij om te horen dat je de blog leuk vond om te lezen.
Om de katten uit de tuin te houden bestaan er sprays met bijvoorbeeld pepergeur die katten zouden weren, tevens bestaan er apparaatjes die een hoge pieptoon geven als er iets langsloopt. Misschien dat dat voor jou kan werken?
Zoals we allemaal weten is geen hek te hoog voor de meeste katten..